Gymnastik trampolin – perfekt til springgymnastik

2

Selvom enhver havetrampolin kan være meget sjov at bruge, så skal du ikke bare vælge den første trampolin du ser. Især ikke hvis du leder specifikt efter en trampoline som gerne skulle hjælpe en håbefuld gymnast med at forbedre hans eller hendes færdigheder inden for gymnastik. Her er det vigtigt at du køber en rigtig gymnastik trampolin. Dyrker du f.eks. springgymnastik, så kan en trampolin være et rigtig godt redskab til at forbedre dine gymnastik færdigheder.
Der er et par ting man skal kigge efter, når man vælger en trampolin til gymnastik. Men lad os se lidt nærmere på hvad du lige skal være opmærksom på når du skal vælge den bedste havetrampolin til gymnastik træning.

Hvad er en god gymnastik trampolin?

Det der bestemmer hvor god en god udendørs trampolin er til gymnastik, er følgende:

  • Formen på trampolinen
  • Størrelse på fjedre
  • Sikkerheden
  • Selve størrelsen

Lad os se lidt mere på hver enkelt af disse punkter.

gymnastik trampolin fra berg - ideel til springgymnastik

Form: Rektangulær eller rund?

Jeg er sikker på at du nok har bemærket at professionelle trampoliner i fitnesscentre og gymnastikklubber alle er rektangulære (eller firkantede trampoliner som de kaldes i almen tale), mens størstedelen af ​​danske have trampoliner som regel er runde. Hvorfor det? Og betyder formen noget for dig?
Der er faktisk en god grund til, at trampoliner til gymnastik er firkantede. Og ja, det betyder noget for dig, hvis du vil have muligheden for både et højt spring og stort hop fra hvor som helst på trampolinmåtteren. Hos professionelle gymnaster er firkantede trampoliner det oplagte valg.

Læs også: Fordele ved firkantede trampoliner

Hvis du kigger efter, kan du se at runde trampoliner har fjedrene, der alle arbejder i samme takt, og effektivt trækker springeren ind mod midten med hvert spring, og blødgør også deres opspring en smule, begge dele uden at gymnasten som regel er klar over dette. Dette er en sikkerhedsfunktion, og faktisk en ganske smart ting, hvis du tænker på det fra perspektivet af forældre der køber en havetrampolin for at lade deres ikke-gymnastbørn have det sjovt og få lidt motion.

På firkantede trampoliner (rektangulær) fungerer fjedrene imidlertid hver for sig. Dette uanset hvor du springer på trampolinen (foran, bag eller sider). Her har du den samme kontrollerede start og stabil landing og den samme fjederkraft når du hopper. Der er ingen træk mod midten. Typisk vil gymnaster gerne have det højeste muligt spring, så de kan få så meget luftetid, som de kan bruge til at udføre deres tricks. Rektangulær trampolin giver simpelthen højere hop end de runde modeller og hvor som helst på måtten. Derudover skal brugen bruge mindre kræfter på at lave de høje hop. Det skyldes at forskellen i, hvordan fjedrene fungerer, også påvirker den styrke du har brug for for at få et højt spring. Det er lettere på en trampolin at hoppe rigtig højt, og samtidig skal du bruge mindre kræfter på det. De firkantede modeller høre ikke altid ind under kategorien billige trampoliner, men du kan alligevel nogle gange være heldig at finde et godt tilbud på en. Så det kan ofte godt betale sig at have en smule tålmodighed.

Er du ikke ude efter en decideret gymnastik trampolin, men mest en til sjov eller motion, så er en af de billige trampoliner måske en bedre løsning til dig. Læs mere om billige trampoliner

Hvilken størrelse fjedre skal jeg kigge efter?

Der er ikke noget præcis tal at give dig her. Når det så er sagt, så siger at jo større trampolinduen er, desto større er fjedre er nødvendig for et godt spring. Dette betyder i grove træk, at bare fordi en mini trampolin til gymnastik har en mindre fjederstørrelse, betyder det ikke nødvendigvis, at hoppet vil være mindre kraftig end det du får på en større trampolin med en større fjeder. Det betyder også, at du kan sammenligne to trampolinmåtter og deres fjedre størrelse, og dermed afgør hvilken af de to der giver det bedste hop. Her spiller kvaliteten af fjedre selvfølgelig også ind, men større har nu endnu mere betydning når vi snakker en gymnastik trampolin.
Nu når vi snakker fjedre, så er det også vigtigt at de enten er forgyldte eller zinkbehandlet så de ikke ruster efter en vinter ude i haven.

Sikkerhedsfunktioner: Har jeg virkelig brug for et sikkerhedsnet?

Selvom de firkantede trampoliner i gymnastiksalen ikke har sikkerhedsnet på siden, så vil du ofte gerne have et på trampolinen i baghaven – især hvis dit barn træner rutiner og nye spring. Husk, at i gymnastiksalen er der konstant trænere tilstede. Derhjemme er det nok mest sandsynligt at du ikke vil stå vagt på alle tidspunkter. Saltoer og vrid kan nemt give svimmelhed, og et godt sikkerhedsnet giver en god beskyttelse. Dette går at du vil være mere tryg ved at sende dit barn ud og træne på trampolinen, uden at skulle gå og bekymre dig om barnet kommer til skade eller ej. Er det til de lidt større, så kan et sikkerhedsnet godt være lidt en hindring, og derfor mere valgfrit. Har du en nedgravet trampolin som en Flatground eller Inground model, så er sikkerhedsnettet heller ikke helt så vigtigt. Derudover er det heller ikke så pænt i haven, så kan du undvære det, så er dette at foretrække. Netop det at trampolinen nærmest er usynlig i haven, er jo netop pointen med en Inground eller Flatground model. Her er du så også så tæt på jorden, at behovet for et sikkerhedsnet ikke er helt så stor. Er det derimod en standard model med ben, så vil jeg kraftigt anbefale et sikkerhedsnet.

Hvilken størrelse firkantet trampolin har jeg brug for?

Den olympiske trampolin størrelse er 3 x 5 meter som reference. Det betyder dog ikke at det også vil være den rigtige gymnastik trampolin størrelse for dig.. Det afhænger af barnets størrelse og niveauet indenfor de spring brugeren praktiserer. Husk at et mindre barn ofte ikke får helt så meget ud af en stor trampolin, som en dygtig gymnast vil gøre. Jo yngre brugeren er, jo mindre skal trampolinen være. Derfor er minitrampoliner til gymnastik ofte et hit hos de helt unge. De er nemme at bruge, og kan også nemmere tages med rundt eller flyttes rundt på efter behov.
En firkantet trampolin i 2.4 x 4m vil give en passende plads til en ung bruger. Hvis du ikke er sikker, kan du bruge et målebånd og måle pladsen ud. Læg noget snor eller lignende så du kan få en ide om hvor stor trampolinen faktisk vil være i din have. Ofte vil det sikkert overraske dig hvor meget plads trampolinen faktisk bruger. Generelt kan man sige at en firkantet trampolin bruger mindre plads end en rund, da der ikke er så meget spildplads omkring den. Køber du en model til nedgravning så fylder den endnu mindre i haven, eller retter ser mindre voldsom ud.

Vores anbefaling

Men hvilke gymnastik trampolin kan vi så anbefale her her på Trampolin Guide?

Her er der 2 modeller som vi vil anbefale til jer der gerne vil have en god gymnastiktrampolin. Den første er en Berg Ultim Champion InGround som med en størrelse på 220 cm x 330 cm er rigtig god til de lidt yngre gymnaster og kan fås til under 5.000 kroner. Dette er en rigtig god pris for en trampolin til gymnastik, og i en glimrende kvalitet samtidig. Til nybegyndere bør denne model ligge højt på ens ønskeliste.

Til de større og mere øvede kan vi anbefale en Berg Ultim Elite FlatGround Sports som har samme størrelse som en olympisk trampolin (3 x 5 meter). Her er performance, kvalitet og sikkerhed helt i top når vi snakker gymnastik trampoliner. Prisen er dog også i den høje ende og en model som denne koster tæt på de 15.000 kroner. Men har du også en virkelig god havetrampolin, som du vil få glæde af mange år fremover. En havetrampolin der er perfekt til springgymnastik. Dette er en af de bedste havetrampoliner (og bedste Berg trampoliner) jeg selv har prøvet og også vores test vinder her på Trampolinguide.dk
Læs også vores anmeldelse af Berg Ultim Elite FlatGround Sports trampolin – den ultimate havetrampolin til gymnastik og klart den bedste gymnastik trampolin vi har prøvet her på bergtrampolin.dk

berg ultim elite flatground 500 trampolin til gymnastik