Havetrampolin

Trampolinen er blevet det en standard når vi snakker legetøj til haven. Den klassiske gynge og klatrestativet er for længst blevet udskiftet med en moderne havetrampolin som efterhånden finder i en stor del af de danske haver.
De er let tilgængelige i butikker og online, og fås i en lang række størrelser og vidt forskellige priser og kvalitet. Så er en havetrampolin et godt redskab til at få mere aktive børn, eller kommer de bare til at stå og fylde i haven? Og hvilken slags trampolin skal du i så fald købe? En dyr og smart Berg trampolin eller den billige fra Bilka? Lad os tage et nærmere kig på de populære havetrampoliner.

Berg havetrampolin - inground model

Ødelægger en havetrampolin din have?

En trampolin fylder godt i haven, og den vil stå og fylde i haven, også alle de dage den ikke er i brug. Men hvordan vil den passe ind i din have? Er det noget som faktisk ødelægger din pæne velplejede have eller vil det ikke være noget problem?
Du kan jo evt. overveje hvilken størrelse du er interesseret i, og så ligge en haveslag rundt, der hvor du regner med den skal være, og på den måde få en ide om hvor meget plads den vil optage.
Skal den være lidt mere diskret, så kan du overveje en nedgravningstrampolin som en FlatGround eller Inground, da disse trampoliner er meget mere diskrete i en have.
Overvej evt. en firkantet eller rektangulær trampolin, da disse kan være nemmere at få plads til i hjørnerne af haven.

Hvilken størrelse skal trampolinen skal du vælge?

Børn vokser hurtigt, så jo større trampolinen er, jo bedre. Den mest populære størrelse er en 3.6 meter trampolin, målt på rammens diameter. Denne model er god til de mindre børn, som skal i gang med at lære at bruge en trampolin, men i takt med at de bliver mere dygtige, lære nye spring osv., begynder en 3.6 meter hurtigt at føles lidt lille. Især hvis de også gerne vil bruge den sammen med vennerne.
Så groft sagt, bør du gå efter en kvalitets trampolin, i den største størrelse du har budget og plads til. Jo større en trampolin du vælger, jo mere sjov får i ud af den.

Læs mere om valg af trampolin størrelse

Rund, oval, rektangulær eller firkantet trampolin?

De runde trampoliner er de mest populære; selvom rektangulære og firkantede trampoliner er dem, der bruges af gymnaster og voksne. Mange af de rektangulære trampoliner kommer uden sikkerhedsnet, hvilket gør at disse former ikke altid er de mest velegnet til nybegyndere.
En firkantet trampolin, giver du et bedre hop, og har en større hoppeflade. En rund trampolin vejer ikke så meget, som de andre modeller og er derfor ofte også billigere. De ovale og rektangulære er lidt en blanding af de runde og firkantede når der komme til egenskaber.
Men hvis det er til mindre børn eller nogle som ikke før har brugt trampoliner, så er en rund en rigtig god start, er det til de lidt ældre eller gymnaster, så vil du få mest glæde ved at vælge en firkantet trampolin. Mange vil endda gå så vidt at sige at en firkantet trampolin er den bedste form du kan vælge. Især hvis man er til gymnastik eller lignende sportsgrene.

Læs mere om Fordele ved firkantede trampoliner

Med eller uden sikkerhedsnet?

For yngre børn er et sikkerhedsnet et must. Du har brug for en havetrampolin de kan bruge, uden at du konstant skal have et øje på dem, eller bekymre dig om de nu også er sikre på den. Især hvis der er flere børn på den af gangen, så er et sikkerhedsnet en rigtig god ting. Ulempen ved sikkerhedsnettet er at ikke alle trampolin typer har et, f.eks. er der mange firkantede trampoliner som kommer uden sikkerhedsnet. En anden ulempe er at det fylder godt og ser mindre pænt ud i din have. Men til nye brugere af trampolinen vil vi bestemt anbefale at du tilkøber et sikkerhedsnet.

Vedligeholdelse af plænen

Selvom du måske i starten havde nogle gode intentioner om at flyttet trampolinen regelmæssigt, vil det i virkeligheden være noget du gør meget sjældent. Så når du installere en trampolin i haven, skal du gøre dig klar at det vil blive svært at slå græs under og omkring den, og det samme gælder når du skal fjerne ukrudt.
Så derfor kan det være en god ide, at ligge fliser eller andet fast underlag der hvor trampolinen skal placeres i haven. Dette giver både større stabilitet, men minimere også chancen for at skade trampolinen.

Opsætning af din havetrampolin

Hvis du investerer i en trampolin i god kvalitet og har planer om at bruge den længe, så er det vigtigt at den bliver opsat korrekt og på en måde der genere dig mindst muligt.
Derfor vælger flere at gå lagt nogle af de nye flatground trampoliner som går ud i et med plænen og derfor ikke er særlig synlige. Det at de også er så langt nede ved jorden, gør også at de er mere sikre at bruge uden sikkerhedsnet. Ulempen ved at vælge en flatground eller inground trampolin, er at du efterfølge ikke kommer til at flytte den igen. Når du først har oplevet hvor stort et arbejde det er, at grave ud til en nedgravet trampolin, er dette ikke noget du har lyst til at gentage.

Ny eller brugt trampolin?

Før du bliver fristet til at spare lidt penge, så skal du vide at det sjældent er værd at købe en brugt trampolin, hvis du har planer om at have den i flere år. Mange af de trampoliner som er til salg brugt, har enten rustne fjedre, møre trampolindue eller andre mangler. Her skal du huske på at ofte koster reservedele lige så meget som at købe en ny. Har i planer om blot at prøve om dette er noget for jer, så kan en billig brugt havetrampolin godt være et fint sted at starte, så frem den blot skal bruges en sommer som et test projekt. Så find en billig model, der ikke skal graves ned, har et sikkerhedsnet og ikke er alt for stor. Så kan du med god samvittighed udskifte den næste sæson, med en bedre model hvis interessen er der.

havetrampolin til hele familien

Billig havetrampolin eller en dyr mærke trampolin?

Skal du købe den billige havetrampolin, eller en dyr god trampolin til haven? Har i aldrig brugt trampoliner før, andet end lige at prøve den hos en kammerat, så er det måske lidt voldsomt at ligge ud med en dyr Berg Ultim trampolin, som du ikke ved om i kommer til at bruge mere end 5-6 gange før i bliver trætte af den. Her vil en billig havetrampolin være at foretrække, og gerne en som ikke er nedgravet i haven, så den nemt kan sælges eller udskiftes på et senere tidspunkt.
Kender i til trampoliner, eller dyrker gymnastik eller andet hvor man har mulighed for at træne hjemme på sin trampolin, så giver det rigtig god mening at købe en ordentlig trampolin fra starten. Gerne en nedgravningstrampolin, da de er noget mere diskrete i haven.
Fordelen ved en dyr mærke trampolin, er at de holder ofte mange flere år en de billige gør, og giver som regel også en betydelig bedre hoppeoplevelse. Så er det et stykke træningsudstyr, frem for blot et stykke legetøj til haven, overvej at få en god trampolin i et kendt mærke.

Går du og overveje at købe en havetrampolin, så vil jeg anbefale dig at gå et sted, hvor du har kan prøve trampolinen, før du køber den
Dette vil give dig en meget bedre idé om størrelse, kvalitet og hvad du går i gang med. Billeder i en brochure eller på internettet giver sjældent et reelt indtryk, og trampolinens hoppeegenskaber vil variere fra model til model.
Trampoliner er meget sjovt, og børnene elsker dem og bruger dem regelmæssigt. For dem med store haver og masser af plads har en trampolin langt mindre indflydelse på det udendørs miljø end det med dem med små haver. Har du en lille have, må du være indstillet på at opgive lidt af pladsen til trampolinen, noget som ikke alle haveejere er indstillet på.

Berg trampolin - find de bedste trampoliner her
Logo